Reflecties

Reflectie: auto botst tegen McDonald’s

October 2, 2018

Zoals je misschien gezien hebt heb ik een productie gemaakt over een auto die tegen de McDonald’s in Tilburg aangereden was. Ik was die dag op zoek naar iets om voor school te doen, en ging op ANP een kijkje nemen of er die dag iets interessants gebeurd was. Via via kwam ik zo bij een artikel van BD waarin verteld werd over een auto-ongeluk bij de McDonald’s. Ik heb die dag alle ontwikkelingen als een dagboek vastgelegd.

Rond 15:00 Ik heb net een interessant item gevonden op (https://www.tubantia.nl/video/production/auto-ramt-mcdonalds-in-tilburg~vp51573) Tubantia. Er is gisteravond namelijk een auto tegen de McDonald’s in het centrum aangereden. Ik ga zo meteen naar de McDonald’s om te kijken of ik iets van het ongeluk kan filmen. Misschien kan ik iemand interviewen die gister aan het werk was.

Rond 16:00 Op alle lokale nieuwssites zie ik hetzelfde filmpje terugkomen, ik vroeg mij daarom af waar dat filmpje vandaan komt en of ik die ook zomaar mag gebruiken. Ik ben naar binnen gelopen op de redactie van BD, het platform waar ik het filmpje voor het eerst gezien had, op de eerste verdieping van het Deprez gebouw. Daar heb ik gevraagd of zo’n filmpje rechtenvrij is of dat daarvoor betaald wordt. Het blijkt dat als een filmpje is gemaakt door een particulier en je kunt doorverwijzen naar zijn filmpje mag je het gewoon gebruiken in jouw artikel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verwerkt Twitterbericht. Het filmpje dat ik overal terugzie is echter niet van een getuige maar van een persfotograaf. Deze mensen hebben een apparaat bij zich die afgaat als er hier in de buurt een politiemelding is. Bij een melding gaan deze persfotografen zo snel mogelijk naar de locatie van de melding om daar foto’s en eventueel video’s te maken. Die beelden verkopen ze vervolgens voor een bepaald bedrag aan bijvoorbeeld omroep Brabant. Omdat de rechten bij de originele maker blijven kunnen meerdere media het filmpje kopen en dat is waarom ik overal hetzelfde filmpje terug.

Rond 17:00 Ik ga zo meteen kijken bij de McDonald’s of er nog schade te zien is. Ook heb ik geprobeerd om het takelbedrijf die de gecrashte auto heeft getakeld te achterhalen maar een politieauto blokkeert de zicht op het logo dat op de sleepwagen op het filmpje te zien is. Ik wil graag proberen om iemand te interviewen die het ongeluk misschien heeft gezien of gehoord.

Een dag later Ik ben gister met m’n camera naar de McDonald’s gegaan waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Daar heb ik foto’s en filmpjes gemaakt van de schade en de locatie waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Ook heb ik gezocht naar iemand die op camera zou willen vertellen wat hij/zij eventueel heeft gezien of gehoord. Ik ben begonnen bij het appartementencomplex tegenover de McDonald’s die uitkeek over de plek waar het ongeluk heeft plaatsgevonden. Er waren echter geen bewoners die thuis waren of bereid waren om hun verhaal te doen.

Een foto die ik gemaakt heb van de achtergevel van de McDonald’s waar de auto tegenaan gereden was

Daarna ben ik naar een ijswinkel tegenover de McDonald’s gegaan en gevraagd of er iemand zaterdagavond tijdens het ongeluk aan het werk was. Ik heb mijn nummer achtergelaten en ben vanochtend benaderd door iemand. Zij had het ongeluk gezien maar had geen tijd voor een interview. Dus heb ik gevraagd of ze schriftelijk zou kunnen uitleggen wat er gebeurd was. Dat heeft ze gedaan.

Gister ben ik ook de McDonald’s zelf binnengelopen om te kijken of ik een manager kon interviewen. Die verwees me door naar de directeur en die was alleen vanochtend om 9:00 aanwezig. Hij wilde ook niet op camera omdat als hij iets op camera zou zeggen, hij voor de hele keten zou spreken, en dat is aan de persvoorlichter om te doen. Daarom heb ik hem dus vanochtend mondeling geïnterviewd. Dit is wat ik heb opgeschreven tijdens het interview waar we het hadden over wat er gebeurd was twee avonden daarvoor:

-Om half elf is er een witte auto (aangepaste Honda Civic) tegen de achterkant van het McDonald’s pand aangereden

-De deur aan de achterkant van het pand is ontzet de muur is beschadigd.

-Een lantaarnpaal heeft het grootste deel van de klap opgevangen

-Bestuurder en inzittende hadden geen letsel

-De auto was wel total loss en airbags waren uitgeklapt

-Vermoedelijk heeft de auto veel te hard gereden waardoor de chauffeur de macht over het stuur verloor (snelheidslimiet is daar 50 km/h)

-Bij de inzittende van de auto was geen alcohol in het spel

-Verzekering gaat kijken wat er gebeurd is en hoe het kon gebeuren

-Getuigen hebben bevestigd dat de auto redelijk hard reed

-Gas/water/licht zat recht achter de deur waar de auto tegenaan gereden is, gelukkig heeft de lantaarnpaal de klap dus opgevangen.

-Stroom in de McDonald’s die avond tijdelijk afgesloten

-Kapotte Lantaarnpaal is meegenomen

-Achterzijde van het pand is tijdelijk dichtgemaakt door een bedrijf

-In het restaurant is gek genoeg niets gevoeld of opgemerkt van de crash. Alleen de toiletdames op de bovenste verdieping hebben de klap wel opgemerkt, zij alarmeerde het personeel

-(het jonge) Personeel was niet geschrokken en gingen vrij makkelijk om met de situatie.

-Filiaaldirecteur was zelf niet in het filiaal maar werd gebeld

-Filiaaldirecteur niet geschrokken omdat hij vanuit thuis live kan meekijken in het restaurant

-Landelijke facebook van de McDonalds heeft gemeld dat er geen dodelijke slachtoffers zijn en dat de situatie weer onder controle is om zo incorrecte speculaties te voorkomen

-Directeur was om half elf in het filiaal en kon om half een alweer terug naar huis

-Filiaaldirecteur merkte dat heel snel heel veel mensen, zo’n 100 man, zich om het ongeluk heen verzamelde. Waarschijnlijk speelde social-media hierin een rol.

*Deze notities heb ik achteraf aangepast zodat ze duidelijk waren en ik heb de spelling en grammaticale fouten eruit gehaald. Uiteraard heb ik de inhoud van de uitspraken niet veranderd. Door het snelle opschrijven tijdens het interview stonden er echter fouten in.

Tenslotte ben ik vandaag nogmaals de redactie van het BD in het Deprez Gebouw. Daar zocht ik een werknemer die op de online afdeling werkt en dus met zulke items werkt. Ik vroeg me af waar media naast persfotografen hun beeldmateriaal vandaan halen. Er werd mij verteld dat beeldmateriaal vaak ook vaak van ANP-foto wordt gehaald. Media kunnen een abonnement op ANP-foto. Daar uploaden persfotografen of werknemers in dienst van ANP video’s en foto’s over nieuws gerelateerde onderwerpen. Door het abonnement dat BD heeft kunnen ze beeldmateriaal van ANP-foto gebruiken en vervolgens verwerken in hun nieuwsbericht of video-item. BD maakt vaak hij vaak het verhaal aan de hand van het filmpje. Er wordt dan beeldmateriaal van ANP-foto gehaald, waarna er een BD layover over wordt bewerkt. Dit is bijvoorbeeld het juiste logo, maar ook balkjes met tekst waarin extra informatie  verschijnt. Soms wordt er in plaats van tekst ook gebruik gemaakt van audio, in de vorm van een voice-over

Helaas heb ik uiteindelijk niemand op camera kunnen krijgen om te vertellen over het ongeluk. Ik heb daarom besloten om er een kort fragment van te maken. Ik heb zelf sfeerbeelden gemaakt van de plek waar het ongeluk plaatsgevonden had. Daarna heb ik over de informatie die ik door het interview verkregen heb een tekst geschreven, die ik als voice-over heb ingesproken en over de sfeerbeelden heb bewerkt.

goed:-Ik vond het interview met de directeur van dit filiaal erg goed gaan, ik verkreeg alle informatie waar ik naar opzoek was.

-Het zoeken van getuigen goed. Hoewel er geen mensen bereid waren om op camera hun verhaal te doen heb ik toch iemand weten te bereiken die het ongeluk gezien heeft. Het meisje dat tijdens de crash tegenover de McDonald’s in de ijswinkel aan het werk was heeft over Whatsapp haar verhaal kunnen vertellen. Daarnaast heb ik natuurlijk een interview kunnen doen met de filiaaldirecteur. Zo heb ik als journalist een zo compleet mogelijk beeld van wat er gebeurd is kunnen maken.

slecht:-Ik heb geen statief gebruikt waardoor de beelden heel erg bewegelijk zijn. Hierdoor vind ik de video er erg amateuristisch uitzien.

-Hoewel ik hier niets aan kon doen, omdat ik nou eenmaal geen apparatuur heb die mij op de hoogte houdt van de laatste spoedmeldingen, vermeld ik het toch even: ik was te laat bij het ongeluk, hierdoor kon ik de verongelukte auto zelf niet meer in beeld brengen.

-In de voice-over praatte ik iets te hoog. Hierdoor kom ik naar eigen zeggen en volgens klasgenoten onzeker over. Ik moet de volgende keer dus proberen lager te praten

-Hoewel ik het nog aangepast heb stond de achtergrondmuziek in eerste instantie iets te hard. Ik moet oppassen met het volume van achtergrondmuziek; die staat al snel te hard en dat zorgt ervoor dat de voice-over onverstaanbaar wordt.

-Sommige opnames waren een klein beetje overbelicht. (2019: ondertussen heb ik in de les fotografie geleerd hoe je ervoor zorgt dat foto’s en filmpjes niet overbelicht zijn)

Conclusie: Ik vond het erg interessant om in een korte periode een kort nieuwsitem te maken. Ik heb daarnaast een hoop geleerd over hoe video-items gemaakt worden en hoe ANP en persfotografen voor beeldmateriaal zorgen. Daarnaast heb ik natuurlijk ook geïnterviewd, wat ook erg leerzaam is.

Only registered users can comment.

  1. nice artilce , thank you Admin . keep it up have a great day

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *