Blogs

Documentaire #vanlife

October 4, 2018

De afgelopen dagen heb ik mezelf verdiept in het internetfenomeen #vanlife, een verzamelnaam voor mensen die volledig in een autobus leven. Deze bus hebben ze omgebouwd naar een soort klein huis met alle voorzieningen er in.

Het fenomeen is vooral heel populair in Amerika. Ik vind deze trend heel erg interessant omdat deze mensen als het ware een soort ultieme vrijheid hebben. Daarnaast ontploft het internet op het moment van de geïnteresseerde mensen. Video’s van simpele rondleidingen en interviews krijgen miljoenen views. Het onderwerp is dus wel degelijk relevant. Dus wat is nou leuker dan iets maken over een onderwerp wat ik zelf heel leuk vind en waar een groot publiek voor is. Daarom ben ik zoals gebruikelijk begonnen met mijn vereist-lijst  in te vullen.

Wat wil ik bereiken met mijn interview? Ik wil er achter komen hoe het leven is van iemand die uit vrije wil in een busje leeft

Wie  is mijn publiek? Mijn publiek houd van avontuur en is geïnteresseerd in reizen. Ik denk dat jonge mensen eerder naar dit interview zullen kijken.

Waarom is dit onderwerp interessant? Ik denk dat mensen diep van binnen een verlangen hebben naar een groot avontuur. En wat is er nou avontuurlijker dan gaan reizen en wonen in een busje. Als je denkt aan #vanlife komen er meteen vragen opdoen; hoe leven deze mensen, hoe is de bus dan ingedeeld, zijn ze niet alleen, waar gaan ze naar de wc, waar douchen ze. Ik denk dat het publiek het heel erg interessant vindt als ik antwoord geef op die vragen.

Is dit onderwerp nieuw?Het fenomeen leven in een auto/bus is natuurlijk al heel oud. Het is alleen recent pas viral gegaan. Dit komt vooral doordat mensen die in een bus leven vaak proberen rond te komen van social media. Het interviewen van iemand die in een busje leeft is niet nieuw, het is immers een internethit. Ik wil echter een verzameling van verschillende interviews in één productie presenteren. Dit wil ik doen in het innovatieve programma ‘’verse’’. Dat is een programma waar je binnen een video kan doorklikken naar andere video’s. Daarnaast kun je ook de interviewvragen op het scherm presenteren waardoor het publiek op de vragen kan klikken die ze interesseren en de rest van de vragen over kunnen slaan.

Zijn er vergelijkbare items?Ja, het hele internet staat vol met youtube kanalen rondom dit onderwerp. Ik heb zelfs nog een documentaire gevonden die ik erg interessant vond.

De documentaire over #vanlife die ik op internet gevonden heb

Wat is de journalistieke waarde (basisboek Journalistiek blz 16)Deelbaarheid, verrassing, entertainment, presentatie.

Is het relevant?Het onderwerp is relevant omdat veel mensen op dit moment geïnteresseerd zijn in het onderwerp. Het is een hype.

Waar kan ik meer leren over dit vak? Ik heb veel andere video’s en interviews bekeken. Wat me opvalt is dat ze allemaal een soort rondleiding in de bus bevatten. Dit is ook iets wat ik zelf leuk vind aan die filmpjes. Ik ga dus zeker aan de mensen die ik interview vragen of ze op camera een rondleiding willen geven.

Het nadeel van dit onderwerp is dat ik niet van tevoren kan zeggen hoeveel interviews ik kan doen. Dus moet ik rekening houden met de situatie waarin ik maar twee interviews heb en waar ik er veel heb. Ik zou het liefst een kleine documentaire maken over #vanlife maar daar heb ik wel meerdere interviews voor nodig. Het lastige is dat ik ook niet mensen kan contacteren, vragen of ik ze mag interviewen en vervolgens pas een maand later het interview ook daadwerkelijk afnemen. Dit komt omdat deze mensen constant reizen en dus niet lang op dezelfde plek zijn. Als ze op dit moment in Nederland zijn, zijn ze volgende maand misschien alweer in Polen. Op dit moment ga ik komend weekend in ieder geval naar Nijmegen om iemand te interviewen. Ik denk dat ik het gewoon van interview tot interview moet bekijken. en vooral aan heel veel mensen vragen of ze bereid zijn om op camera te verschijnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *