Blogs

Podcast samen met Sophie over liften

October 4, 2018

Samen met mijn klasgenoot Sophie wil ik een podcast maken waarbij we door te gaan liften en de verhalen in de auto op te nemen leuke verhalen proberen te verzamelen.

Het idee ontstond ongeveer een week geleden nadat ik een aflevering keek van de YouTube serie ‘’roadtrippers’’ gemaakt door StukTV (van één van de grootste Youtube kanalen van Nederland) . Deze serie gaat over twee teams die met weinig geld over de wereld gaan reizen. Er zijn over de jaren heen een paar seizoenen van gemaakt en in vorige seizoenen moesten de deelnemers in een bepaalde periode zo ver mogelijk van het beginpunt in Nederland wegkomen door bijvoorbeeld te liften. Bij de opnames waar ze gaan liften zitten vaak leuke gesprekken met de mensen waarmee ze meerijden. Zo kwam ik op het idee om  gesprekken met wildvreemde mensen waarmee we meeliften op te nemen en van de beste verhalen vervolgens een podcast te maken. We zijn begonnen met de vereist-lijst in te vullen:

Wat willen we bereiken met onze podcast? Om tijdens een autorit vragen te stellen aan de chauffeur en zo tot bijzondere verhalen te komen.

Wat is ons publiek? Mensen die geïnteresseerd zijn in reizen, avontuur en leuke verhalen

Waarom is dit interessant Omdat het leuk is om naar verhalen van mensen te luisteren. Iedereen heeft wel eens iets indrukwekkends of grappigs meegemaakt. Een verzameling van de beste verhalen zou dus erg entertainend zijn om naar te luisteren

Is het onderwerp nieuw? Het concept verhalen opnemen is niet nieuw, liften is ook al eerder gedaan. De combinatie in een een podcast heb ik zelf echter nog nooit gezien.

Zijn er vergelijkbare items? Man met de microfoon, echt gebeurd, Roadtrippers

Wat is de journalistieke waarde? Verrassingselement, entertainment, ongewoons, presentatie.

Is het nu relevant (basisboek journalistiek)? Ja, maar niet op de manier van nieuwswaardigheid. We zijn afhankelijk van goede uitzonderlijke verhalen die de podcast interessant maken. Goede verhalen vertellen ook altijd iets over de actuele wereld. Op die manier is deze productie toch op dit moment relevant. Man met de microfoon doet dit ook. Hij brengt op een entertainende manier bijzondere verhalen.

De vereist-lijst beantwoord het stukje publieksgerichtheid in ons project. Wij wilden in eerste instantie volgende week al gaan opnemen voor de productie maar hebben vandaag besloten dit uit te stellen tot een later moment. Gister hebben we testopnames gemaakt. We wilden zeker weten dat de audio bruikbaar was voordat we echt gingen liften. Toen we vandaag de testopnames samen uit de auto van Roy terug luisterde bleek onze huidige set-up toch niet zo goed te werken als we hadden gehoopt. We moeten dus nog een hoop research gaan doen voordat we een goed ”finished product” kunnen maken. De beste set-up voor in de auto is voorlopig een richtmicrofoon. Opspeldbare microfoons zouden nog beter zijn, maar omdat alles in de auto een beetje trilt hoorde je de microfoon heel erg schuren tegen de kleding. Hierdoor werd het gesprek onverstaanbaar.

2019: Hierbij is dit project gebleven. Nadat we besloten hebben om de opnames uit te stellen kregen we het allebei ineens heel druk met onze eigen producties en zijn we niet meer toegekomen aan dit idee. Ik vind dit idee echter nog steeds heel erg leuk en zou het zeker nog willen oppakken in de toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *