Blogs

Gesprek met Matthijs van Nieuwkerk

October 31, 2018

22 oktober ben ik met de hele condorgroep naar een uitzending van de bekende talkshow ”De wereld draait door” gegaan. Matthijs van Nieuwkerk presenteert dit programma. Zijn beroep is mijn ultieme droombaan. En na de uitzending zag ik een uitgelezen kans om Matthijs aan te spreken en hem wat vragen te stellen over zijn beroep.

Het gesprek met Matthijs ging echter minder goed dan gepland. Ik was zo gefocust met hem dat ik totaal niet had gezien dat hij samen met zijn tafelgasten stond na te praten. Op een stil momentje kwam ik er dus ineens, stijf van de zenuwen, tussendoor met mijn vragen over journalistiek. Het werd uiteindelijk een heel kort maar beleefd gesprek waarin hij uitlegde dat hij op het moment even geen tijd had maar dat ik het best een keer voor de uitzending rond vier terug kon komen. 

Een week later was het 30 oktober en stond ik rond 15:30 bij de BNNvara studio. Na iets meer dan een uur gewacht te hebben kwam Matthijs binnen. Ongeveer iedereen in het mediacafé waar ik zat had ondertussen al gevraagd waarom ik twee en een half uur te vroeg was voor de uitzending en het was dus algemeen bekend dat ik hoopte op een gesprek met Matthijs. De barman was daarom ook zo aardig om Matthijs nadat hij binnen was gekomen naar mij toe te dirigeren. Nadat ik mezelf had voorgesteld wist hij weer wie ik was en dat hij me geadviseerd had om een keer voor de uitzending langs te komen. En zo zat ik even later samen met Matthijs van Nieuwkerk aan een tafeltje te praten over journalistiek en zijn beroep.

Matthijs is in Nederlands afgestudeerd aan de universiteit met de wens om leraar Nederlands te worden. Dat was echter duidelijk niet waar hij uiteindelijk terecht is gekomen. Na een paar keer als freelancer journalist iets te schrijven wist hij dat de journalistieke wereld hem heel erg beviel. Zijn geschreven werk werd ook erg goed opgevangen en zo had hij al snel een vaste baan bij een krant. Na jaren werken klom hij uiteindelijk op naar redacteur van een krant. Uiteindelijk werd hij hoofdredacteur van verschillende tv-programma’s. Zo kwam hij uiteindelijk terecht in een interview op tv. Naar eigen zeggen was het geen goed interview maar blijkbaar viel hij toch in de smaak. Hij werd uitgenodigd om een keer proefopnames te doen voor een tv-uitzending. Zo groeide hij vanuit een klein programma door naar zijn uiteindelijke talkshowpresentator bij het programma ”de wereld draait door”.

Volgens Matthijs moest ik absoluut niet wachten op het toeval en de geluk die hem is overkomen. Het is volgens hem erg belangrijk om jezelf op de kaart te zetten. Zo veel als mogelijk ervaring opdoen is heel erg belangrijk. Al is het een klein praat programma op je lokale tv-zender. De juiste persoon hoeft het maar te zien en daarnaast doe je ook ervaring op. De toekomst ligt volgens Matthijs niet meer bij de tv. Dat platform gaat volgens hem afsterven. Volgens hem zou ik met een eigen talkshow op internet ook al een hoop opsteken. We hebben ook nog gepraat over hem als presentator. Hij vertelde dat hij al heel zijn leven vol voor zijn beroep gaat. Dat houd in dat hij veel sport, veel slaapt en niet drinkt. Ook vertelde hij over de toon waarin hij zijn gesprek voor de camera houd. De sfeer van ”de wereld draait door” is gezellig en dat wilt hij ook zo houden. Hij probeert geen verschil te maken in een gesprek voor de camera en een gesprek dat hij met iemand zou hebben na de uitzending. 

Zijn belangrijkste advies was om me niet helemaal te focussen op tv. Hij vond zelf dat zijn sterkste punt was dat hij jaren lang in de nieuwswereld had gewerkt. Juist de vaardigheden die hij in die tijd heeft opgedaan maken zijn show zo leuk. Soms krijg ik het idee dat Matthijs maanden aan voorbereidingen heeft gedaan als hij over een onderwerp praat. Dit komt omdat hij van veel onderwerpen ook een hoop af weet. Hij vertelde aan de ene kant dat hij naast de uitzending ook een hoop werk heeft aan het bekijken van series, luisteren van liedjes en lezen van boeken om op die manier zo veel mogelijk van de onderwerpen in de uitzending te weten. Aan de andere kant vertelde hij ook dat je je als presentator niet op alles kan voorbereiden en soms door sommige onderwerpen heen moet bluffen.

Het is ook enorm leerzaam om uitzendingen bij te wonen. Als je zelf in de opnameruimte zit ervaar je de uitzending helemaal anders dan wanneer je thuis op de bank zit. Daarnaast verteld Matthijs ook vaak journalistiek leerzame dingen over zijn vak voor en na de uitzending. Hoewel mijn klasgenoten het volgens mij een beetje raar vinden ben ik sinds die uitzending bijna elke week naar dwdd gegaan om een uitzending bij te wonen. Ik heb daar enorm veel van geleerd. Ik ben heel erg blij dat ik de kans heb gehad om een kwartiertje met Matthijs één op één aan tafel te kunnen zitten. Ik vond het een erg leerzaam gesprek.

Foto thumbnail: ANP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *