Blogs

Straatonderzoek over 9/11

September 19, 2018

Ik ben vandaag samen met een klasgenoot op pad geweest om een straatinterview op te nemen voor de documentaire over 9/11. We hebben mensen in Tilburg, Eindhoven en ‘s Hertogenbosch de volgende vraag gesteld: ‘’Denk je dat de Amerikaanse regering medeplichtig is aan de aanslagen op 9/11?’’ Vervolgens kregen de mensen die we interviewden de keuze uit: ‘’ja’’, ‘’nee’’ of ‘’ik twijfel’’. Het is niet onze intentie om een wetenschappelijk onderzoek te doen naar dit onderwerp. We willen het gebruiken als introductie voor onze documentaire. Naast het straatinterview dat puur bedoeld is voor beeldmateriaal heb ik ook een Facebook-poll gemaakt waar ondertussen zo’n 150 mensen op gestemd hebben. We willen graag openen met een paar interessante antwoorden op onze interviewvraag, en daarna uitleggen dat 38% van onze ondervraagden het eens zijn met de stelling: ‘’Ik ben van de mening dat de Amerikaanse regering zelf achter de aanslagen op 9/11/2001 zit’’

De poll heb ik op Facebook geplaatst om zo veel mogelijk mensen te bereiken. Daarnaast hoop ik dat de mensen achter de computer beter kunnen nadenken over hun antwoord dan op straat. Het viel me op dat daar veel mensen kort zeggen dat ze het niet weten om maar snel van ons en de camera af te zijn.

Iets wat me ook opviel tijdens het opnemen is dat je echt op mensen moet afgaan op straat. Als je niks onderneemt loopt iedereen met een grote boog om je heen. Daarnaast is het ook heel belangrijk om je vraag ook in het Engels in je hoofd te hebben. Er stond namelijk ineens iemand voor me die geen Nederlands kon. Waarna ik in steenkolen Engels ‘’ken I askjoe een kwesion?’’ vroeg.  Ik had helemaal geen rekening gehouden met dat dat ook zou kunnen gebeuren.

Deze dag heeft vooral te maken gehad met publieksgerichtheid, om even terug te koppelen op de competenties. We hebben onderzocht hoe er gedacht wordt over dit onderwerp en in hoeverre mensen op de hoogte zijn over het onderwerp waar we een documentaire gaan maken. We zijn er achter gekomen dat niet veel mensen denken dat 9/11 een set-up is. Het is dus aan ons om deze mensen een ander standpunt voor te leggen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

straatonderzoek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *