Reflecties

Reflectie: Prinsjesdag

September 19, 2018

Ik ben samen met mijn klasgenoot Frank naar Den Haag toe gegaan om daar te fotograferen en te filmen tijdens Prinsjesdag. We hadden van tevoren een onderzoeksvraag verzonnen waar we een klein videofragment over wilden maken.

Aangekomen in Den Haag hebben we even rondgelopen om een goede plek te kiezen op de route van de koets. We hebben ons uiteindelijk in een bocht dicht bij het binnenhof opgesteld waardoor we de koets door de hele bocht konden filmen. Achteraf had ik liever bij het paleis gestaan omdat daar meer politici rondliepen. Ook hadden we het rooster verkeerd afgelezen waardoor we per ongeluk de terugtocht van de koets gemist hebben. We hebben alsnog hele mooie foto’s en video’s kunnen maken van de optocht. Zeker de opnames die gemaakt zijn door Frank, die trouwens twee uur lang op een gammel klapstoeltje uit mijn keuken heeft gestaan om zo boven de menigte uit te kunnen filmen, zijn erg geslaagd. Deze beelden van de optocht waren bedoeld als sfeerbeelden voor ons item over de gouden koets. Frank filmde echter toevallig een militair die een beroerte kreeg omdat hij te lang stil stond. We hebben uiteindelijk besloten hier ook nog een kort video item van te maken.

Het video-item waar we voorbereiding voor hadden getroffen ging over de gouden koets. De gouden koets reed dit jaar niet omdat die al een paar jaar in restauratie is. Die restauratie wordt heel duur ingeschat (de officiële kosten worden niet vrijgegeven). Wij willen een video-item maken over die hoge kosten, waar de koets nou eigenlijk vandaan komt en of mensen zo’n koets belangrijk vinden en of zij het goed vinden dat de gouden koets tegen zo’n hoog bedrag gerestaureerd wordt. Nadat de eerste optocht klaar was hebben we mensen uit het publiek deze vragen gesteld.

We lieten ze eerst raden hoeveel de renovatie van de gouden koets kostte en vervolgens lieten we ze oordelen over of het het waard was om de koets voor zoveel te renoveren of dat het beter was om een goedkopere vervanging te zoeken. Er werd echter unaniem gestemd om ondanks de kosten de koets te houden. We zijn op dit moment nog bezig met de productie van het nieuwsitem. Dat het produceren van dit item zo lang duurt vind ik voor in de toekomst een groot verbeterpunt. Voor een echt nieuwsplatform is het natuurlijk niet realistisch om drie dagen na Prinsjesdag nog een item erover te publiceren. Ik denk dat een item het best is als hij nog relevant is en de betreffende gebeurtenis (in dit geval dus Prinsjesdag) net afgelopen is.

Naast het laten zien van sfeerbeelden en straatinterviews hebben we in het item ook behandeld waar de koets oorspronkelijk vandaan kwam. Ik heb daarvoor mijn oma gevraagd of ze dat telefonisch wou uitleggen. Dat telefoongesprek heb ik toen vervolgens opgenomen. Ik heb wel zelf vooraf onderzoek gedaan naar dit onderwerp en kwam er achter dat mijn oma verkeerde informatie had. Na haar ingelicht te hebben over waar de koets ‘’wel vandaan kwam’’ heb ik ons gesprek opgenomen. Het gesprek was een beetje gescript dus, zo had mijn oma bijvoorbeeld wat jaartallen en belangrijke zaken opgeschreven. Ik heb ervoor gekozen om alsnog mijn oma aan het woord te laten omdat ik dit goed vond passen in de stijl van de video en het onderwerp waar ze over vertelde. Omdat ik nog erg jong ben is het voor de kijker niet logisch dat ik heel veel van de gouden koets af weet. Een oudere dame voelt voor de kijker denk ik als een betrouwbare bron, ook al heb ik haar verteld wat ze moest zeggen.

Ten slotte wil ik ook nog even iets vertellen over de thumbnail, de afbeelding waar je als kijker op klikt als je de video wilt zien. (thumbnail staat hieronder) Ik had namelijk een reeks met foto’s gemaakt toen de koets voorbij reed. Ik vond deze foto verreweg het mooist. Het probleem met deze foto was echter dat de reflectie van een lantaarnpaal precies over het gezicht van koningin Máxima te zien was. Dat was erg jammer, want de rest van de foto was heel erg mooi. Ik ben, als ik dat zo even over mezelf mag zeggen, best handig met editing programma’s en kon ik met fotoshop de lantaarnpaal wegwerken. Ik vroeg me alleen af of dit wel mag. Ik kon me voorstellen dat zodra je de foto gaat aanpassen dat je de foto niet meer in een nieuwsbericht mag gebruiken. Daarom heb ik het gevraagd aan een werknemer van Brabants Dagblad. Deze meneer werkte op de online afdeling en wist dus het antwoord op mijn vraag. Je mag als journalist een foto bewerken, zolang je de inhoud van de foto niet veranderd. Dus als je een foto verbeterd, net zoals dat ik door de lantaarnpaal weg te fotoshoppen de foto mooier maakte, mag je hem nog gebruiken voor je nieuwsitem. Zodra je de inhoud van de foto gaat aanpassen, bijvoorbeeld het toevoegen van een moedervlek of het veranderen van de haarkleur, mag het niet.

Ik heb als reflectie nog een opsomming gemaakt van zaken die ik goed vond gaan en zaken die ik slecht vond gaan.

goed gedaan:

-vroeg van tevoren aanwezig zijn

-stoeltje mee zodat we over de menigte heen konden filmen

-interviewen van mensen gaat steeds makkelijker en soepeler

-afwisselend sfeerbeelden, straatinterviews en andere informatie gebruikt

verbeterpunten:

-beter voorbereiden: waar de beste plekjes voor journalisten zijn

-beter voorbereiden: het juiste tijdschema doornemen en op tijd op de juiste plekken zijn

-sneller publiceren zodat onderwerp actueel blijft

Foto van Máxima waarbij ik de lantaarnpaal heb weggefotoshopt


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *