Reflecties

Reflectie: eerste assessments

February 11, 2019

Mijn assessments zitten erop en ik ben erg tevreden met de uitkomst. De voorbereiding was erg veel werk maar met 30 van de 30 studiepunten behaald was het het helemaal waard. Er is nu een nieuwe periode aangebroken waarin ik naar de volgende assessments aan het eind van het schooljaar toe werk. Eerst wil ik echter reflecteren op de assessments die achter me liggen.

Voor mijn assessments hebben we met de condorgroep elkaars blog doorgenomen om vervolgens feedback te geven. Mijn grootste verbeterpunt was verzorging. En bij nader inzien was ik het helemaal eens met mijn klasgenoten. Vooral spelling, maar ook indeling en verzorging van bijvoorbeeld lettertypen, was niet op orde. Daarom heb ik besloten al mijn blogposts opnieuw te bezoeken. Sommige posts heb ik opnieuw moeten schrijven en andere posts heb ik slechts verbeterd. Ook heb ik mijn onderzoek van mijn uitzending over publieksgerichtheid afgemaakt. Zo hoopte ik beter te scoren op de competentie reflecteren, ik vond zelf dat ik hier nog niet genoeg voor had gedaan.

Voor mijn presentatie heb ik een introductiefilmpje gemaakt waarin ik vertelde wat ik het afgelopen half jaar had gedaan. Hiermee opende ik mijn assessment:


Ook had ik screenshots van mijn producties uitgeprint en op tafel gelegd. Dit vond ik fijn omdat ik dan een fysiek voorwerp had waar ik naar verwijzen kon als ik iets over een productie wilde vertellen. Zo raakte ik minder snel de draad van mijn verhaal kwijt, waar ik soms best veel last van heb. Ten slotte had ik mijn eigen camera (op dat moment kon ik de 4k camera lenen maar omdat ik het afgelopen half jaar gewerkt heb met mijn eigen camera vond ik het relevanter om mijn eigen camera op te stellen) en een statief als decoratie in de kamer te zetten. De vragen tijdens de assessments waren soms erg kritisch en lastig te beantwoorden maar gingen vooral over waarom ik bepaalde dingen had gedaan en waarom producties of andere zaken journalistiek waren.

Een week later kreeg ik mijn beoordelingsformulier. Hieronder wat feedback die daarin te vinden was.

Publieksgerichtheid: je geeft in het gesprek voldoende weer dat je je bewust bent van het feit dat je producties voor een publiek maakt. Bij sommige producties in je portfolio is dat niet op voorhand duidelijk: een aandachtspunt voor je.

Research: Je hebt je hierin tijdens het eerste halfjaar ontwikkeld. M.n. de door jou gemaakte tv-uitzending bewijst dat je kunt researchen. Bij de andere producties ben je soms zoekende naar relevante bronnen.

Produceren: Je portfolio laat voldoende zien dat je op verschillende manieren bezig bent geweest het journalistieke landschap te verkennen. Je maakt nogal wat taalfouten; dat is een aandachtspunt!

Reflecteren: Je weet overtuigend je keuze (op dit moment) voor video te beargumenteren. In je portfolio en in het gesprek laat je zien dat je voldoende kunt reflecteren op je eigen handelen.

Overige opmerkingen / Ontwikkelingsgerichte feedback: Je bent enthousiast voor het vak, video heeft je hart gestolen. Dat laat je zien door jezelf aan het begin van het gesprek te presenteren in een kort filmpje. Publieksgerichtheid (voor wie maak ik wat en met welk doel?), researchen (zijn mijn bronnen geschikt? heb ik alle relevante bronnen voor mijn verhaal?) zijn nog aandachtspunten. Je maakt (slordige) taalfouten, dat is ook een aandachtspunt.

De belangrijkste punten die ik hieruit gehaald:

-Hoewel ik wel nadenk over publieksgerichtheid moet ik het meer laten zien op mijn blog

-Ik moet goed nadenken over de relevantie van mijn bronnen

-Mijn taalverzorging moet verbeteren

Toen mijn assessor ‘s middags terug belde met de melding dat ik 30 van de 30 studiepunten had gehaald merkte hij wel op dat ik moest letten op over wie ik het item liet gaan. In eerste instantie dacht ik dat hij bedoelde dat hij mijn werk te egocentrisch vond. Omdat ik niet precies begreep wat hij met zijn uitspraak bedoelde heb ik gevraagd of we een keertje samen konden komen om terug te blikken op mijn assessment. Uit dat gesprek benadrukte hij de feedback die hij eerder in het verslag had gegeven en legde uit dat zogenaamde ”egojournalistiek” niet fout is maar dat ik moet nadenken over de soort journalistiek die ik produceer. De journalist zou minder op de voorgrond moeten treden bij een nieuwsverslag dan bij een journalistieke vlog. Beiden zijn journalistiek, ik moet echter nadenken over de vorm van journalistiek. Ik denk dat het tijd is om de vereist-lijst eens te updaten.

Ik ben achteraf gezien erg tevreden over de verloop van mijn assessment en ben benieuwd of mijn volgend assessment net zo goed zal verlopen.

(ik ga nog reflecteren op mijn assessment samen met de assessor die niet aanwezig was tijdens mijn assessments. Als ik nieuwe feedback hoor zal ik deze toevoegen aan deze blogpost)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *