Reflecties

Reflectie: Instagram journalistiek

June 23, 2019

De afgelopen week ben ik aan de slag gegaan met de competentie vernieuwen. Hiervoor heb ik gezocht naar een platform waar ik een jong publiek kan bereiken. Ik kwam al snel uit bij het Social media platform Instagram. Daarom heb ik journalistiek gecombineerd. Over het proces heb ik twee blog posts geschreven die te vinden zijn op de ‘blogs’ pagina. Om te voorkomen dat je verwijzingen niet snapt is het belangrijk dat je die eerst leest. Ik heb echter ook gereflecteerd op deze productie. Hieronder leg ik uit welke Feedback ik gekregen heb.

Allereerst wil ik graag beginnen met mijn grootste struikelblok: spelfouten. Hoewel ik al een stuk minder fouten maak dan aan het begin van het jaar schrijf ik beslist niet foutloos. Bij deze productie leek het alsof ik meer fouten maakte dan normaal. Ik denk dat dat komt omdat ik veel aan het multitasken was. Zo stonden er in de eerste versie van mijn Instagrampost bijzonder veel fouten. Achteraf is dat waarschijnlijk gekomen omdat ik tegelijk met spelling en vormgeving bezig was. Ondanks dat ik de stukjes eerst in Google-Drive geschreven heb zijn er tijdens de vormgeving een hoop typefouten ontstaan die ik zelf niet doorhad. Ik heb geleerd dat het een goed idee is om een tekst hardop te lezen. Zo struikel je vanzelf over fouten waar je normaal overheen zou lezen.

Ik heb een hoop spelfouten gemaakt die ik meteen heb aangepast. Ook inhoudelijk heb ik kritiek gekregen van onder andere klasgenoten, vrienden en taalexpert Nancy de Goeij. Dit zijn de puntjes die ik mee moet nemen naar de volgende productie.

⠀ ⠀

Instagrampost

-Het lettertype dat ik gebruikt heb valt niet bij iedereen in de smaak. Meningen verschilden, maar ik had een iets simpeler lettertype mogen gebruiken

-Hoewel ik voor alle foto’s die ik gebruikt heb toestemming had om ze te gebruiken had ik de rechten van de foto’s in eerste instantie niet vermeld staan.

-In de break (de middelste foto waarin ik vertel over het leasecontract van Renault) heb ik te veel tekst staan. Ik had beter wat korter kunnen zijn in de Instagrampost en vollediger in het artikel.

-Ik had in de eerste foto moeten uitleggen wat ik precies onderzocht had en waarom ik dat gedaan had. Zo is het concept voor het publiek duidelijker.

-Bij twee van de elektrische auto’s had ik een poll ingevoegd waarin ik mijn vrienden vroeg wat ze van de auto vonden. Ten eerste had ik dit bij alle vier de auto’s moeten doen (of helemaal niet). Daarnaast had ik in eerste instantie niet uitgelegd dat het mijn eigen vrienden waren die gestemd hadden en hoeveel mensen gestemd hadden. Ik miste een stukje transparantie waardoor de poll juist verwarring creëerde.

-Als ik nog eens een vergelijking tussen meerderen producten maak moet ik me consequent aan dezelfde criteria houden. Bij deze productie vertel ik bij elke auto iets interessants over de auto, maar omdat de onderwerpen zo uiteen lopen is het voor het publiek lastig een goede vergelijking te maken.

-Ook moet ik goed nadenken over wat mijn publiek interessant vindt om te weten. Ik probeer een relatief jonge doelgroep die waarschijnlijk niet heel veel geld heeft aan te spreken. Het was dus heel relevant geweest om goed uit te leggen hoe duur het rijden in de verschillende auto’s is.

-Ook moet ik erg letten op mijn taalgebruik. Ik heb een bepaalde doelgroep in ogen die technische termen zoals bijvoorbeeld ‘snelladen’ niet snappen. Bij een jong publiek komt een bepaald taalgebruik. Ook had ik taal kunnen gebruiken die die doelgroep aanspreekt. Bespreken met welke actieradius je welke bar kunt halen zou bijvoorbeeld een leuke manier zijn om een jonge doelgroep aan te spreken.

-In de tweede foto van de Smart ForTwo leg ik iets uit over elektrische auto’s in het algemeen, niet per se iets over de Smart ForTwo.

-Ik schrijf over dat elektrische auto’s een grotere actieradius in de stad hebben dan op de snelweg. Dat heeft te maken met hoe een elektrische motor werkt en het feit dat een elektrische auto oplaadt wanneer hij remt. Ik heb het in zowel de Instagram post als het artikel niet duidelijk genoeg uitgelegd. De volgende keer moet ik 100% zeker weten dat ik iets snap voordat ik er over ga schrijven. Als iets mij niet helemaal duidelijk is kan ik ook altijd een expert opbellen of quoten.

⠀ ⠀

Artikel

Veel feedback heeft zowel op de Instagram post als het artikel betrekking. Als dit het geval is heb ik de feedback bij het artikel weggelaten.

-In eerste instantie had ik gekozen voor de kop elektrisch als eerste auto; het kan al. Nancy wees mij er echter op dat veel mensen tegenwoordig als eerste auto een leaseauto nemen die niet goedkoop hoeft te zijn. Niemand in mijn eigen omgeving heeft een leaseauto en ik had daar dan ook helemaal niet aan gedacht. Uiteindelijk ben ik voor de kop goedkoop elektrisch rijden; het kan al! gegaan.

-In het artikel schrijf ik ” De 500e is dan ook de snelste van de vier elektrische auto’s die we vandaag behandelen”. Het is niet altijd fout als je we of ik gebruikt in journalistieke teksten, maar aangezien de tekst helemaal niets met mij te maken heeft is het hier ongepast.

-Ik schrijf over de ‘European NCAP crash test’. Dat is een onafhankelijk bedrijf dat nieuwe automodellen test op veiligheid. Ik legde dit echter niet uit in het artikel. Ik heb dit achteraf opgelost door een hyperlink naar de NCAP site toe te voegen. Een hyperlink is een goede manier om iets uit te leggen zonder extra woorden te gebruiken.

⠀ ⠀ ⠀ ⠀

Conclusie

Ik heb vanuit veel verschillende kanten feedback gekregen, maar vaak was het ongeveer dezelfde feedback. Vooral spelling, consequentie en publieksgerichtheid zijn punten die vaak terug kwamen. Naast verbeterpunten heb ik ook een hoop positieve feedback gekregen. Zo kreeg ik bijvoorbeeld te horen dat de uitstraling professioneel oogde en de inleiding pakkend was.

Hoewel er een hoop verbeterpunten waren ben ik toch tevreden met het eindresultaat. Toch heb ik nogmaals gemerkt dat ik videojournalistiek verkies boven geschreven journalistiek. Hoewel dit onderwerp mij zeker lag en ik uiteindelijk toch een hoop met vormgeven bezig ben geweest merk ik dat ik een stuk enthousiaster wordt van een journalistieke video maken dan van een artikel schrijven. Toch vind ik dat je als goede journalist een beetje van alles moet kunnen en lijkt het me leuk om beter te worden in schrijven. Voorlopig zal ik het in dit semester echter met deze productie moeten doen. Nu op naar de assessments.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *